Solen

skiner med sin frånvaro idag!

Får hålla till godo med denna istället:

image122

Idag har jag bakat igen!! Den här gången blev det mjukkakor, har inte hunnit smaka ännu, men det luktar gott i allafall. Ska om en stund börja förbereda middagen, det blir kalops idag är det tänkt.

Min högerhand mår fortfarande dåligt, nu är det både tummen och pekfingret som krånglar, har börjat smörja med zon om kvällarna, hoppas nu på att det ska hjälpa så jag slipper uppsöka läkare för ev kortisonspruta, det vill jag bara inte, det gör så f-b ont.
Ringfingret som jag skar mig i är bättre men inte helt bra, fortfarande ömt, svullet och rött, men det blir nog bra på ett tag skulle jag tro, jag hoppas då verkligen det. Vissa dagar har man ingen lust att kliva ur sängen för att det gör så ont överallt.

Nog klagat! Nu till nåt kuligare. Min mamma och pappa kommer hit idag, jag hoppas nu bara på att vädret ska bli bättre, hade tänkt att pappa skulle hjälpa mig lite med att gräva en liten rabatt till mina smultron som jag stal hos B. Men när man ser väderrapporterna ser det inte så lovande ut, nåja är det bara regnskurar så hinner man nog mellan dom ändå, tänk positivt, tänk posititvt!!

Nä, nu är det dags för kalopstillverkning
Ha en bra dag!


Knasig, jag vet

Jag vet att jag är lite knäpp, men jag kan ju inte låta bli. Idag har jag bakat 3 sorters kakor - trots vädret, men som sagt, jag har ju så svårt att låta bli.
Sorter som blev: Drömmar, kolakakor och gaffelkakor.
Efter bakandet gjorde jag pizza som blev gudomligt gott!! Mmm att det kan vara så gott även med hemgjord pizza!

Ett tips till alla laktosintoleranta: Istället för ost tar jag havregrädde som jag kokar ihop till ungefär hälften, låter svalna och sedan vispa i ett ägg och ringla över pizzan, det blir nästan som ost. Det här tipset har jag hittat i ICA:s buffe-tidning för jättelänge sedan, blir jättebra.

Här kommer receptet på världens enklaste och godaste drömmar:

100 g margarin el smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl

Rör matfett, socker och vaniljsocker ganska länge.
Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i  degen.
Arbeta in resten av mjölet.
Rulla en boll i handen och lägg på plåt, grädda i 150 gr (både varmluft och vanlig ugn) i ca 20 min.


Här har jag ett recept på jättegoda muffinsar som är både gluten och mjölkfria:

100 g margarin el smör
1 dl florsocker
rivet skal av ½-1 citron
1 ägg
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Smörj muffinsformar av metall väl el ställ veckade pappersformar i en långpanna. Rör samman matfettet och sockret. Tillsätt citronskalet och ägget. Rör i potatismjölet blandat med bakpulvret. Fyll smeten till knappt hälften i formarna. Grädda mitt i ugnen, 200 g (vanlig ugn), 175 gr (varmluft) ca 10 min.
Sikta ev lite florsocker över vid serveringen.

Här en solros att njuta av i solen:

image130


Ha en fortsatt trevlig kväll!

Borta bra men hemma bäst

Det är nog ett ordspråk som verkligen stämmer, vi har varit borta en vecka och jag  har saknat min säng och kudde. I måndags åkte vi till Rossön, stannade där till på fredag, vädret var inte det bästa, 11-14 grader varmt och regnskurar, inte kul! På fredagen åkte vi därifrån till Vuollerim, då hade vi solen med oss hela vägen, som tur var stannade den i Vuollerim hela helgen, jag hann t o m bränna mig lite, i går åkte vi därifrån och heeeem, om det var skönt att lägga sig i sin egen säng?! JAJAMENSAN, DET VAR GUDOMLIGT!!!!!

Idag har jag tvättat, tvättat och tvättat, sen har jag rensat lite bland mina blommor och gurkor, jag har en hel drös med gurkor på gång, får väl se om det blir nåt av dom alla, det är ju inte säkert, jordgubbsplantor stal jag med mig från min pappa så dom har jag planterat i mina 2 pallkragar som stått och väntat på hyresgäster, har idag varit till Boel min räddande ängel - hon har vattnat och skött om mina fiskar medans jag varit borta, hos henne norpade jag lite smultronplantor, dom vet jag inte riktigt var jag ska ha, men tillsvidare har jag satt dom i en stor kruka.

Trött har jag varit idag, måste nog försöka komma mig i säng lite tidigare ikväll, det har blivit sent hela veckan.

Ha dé


Kalas

Igår hade vi 6-års kalas här i huset, det blev en hel del att äta, både fika, godis, tårta och god mat. Mormor och Morfar kom nämligen och överraskade, hade med sig mat, fläskfilé och potatisgratäng som var underbart gott!!
6-åringen fick en hel del presenter, det var en massa olika legos, bilar och flygplan, bilbana, pengar, trollerilåda och bilar, han var helnöjd med allt han fick.

Vår lillkusin var också med och firade, hon är 3 månader gammal och söt som en sockertopp, skrattar nästan hela tiden, är hur snäll som helst, hennes föräldrar är bortskämda, hon sover hela nätterna, är vaken mycket på dagarna, gnäller endast litegrann när hon börjar bli hungrig, annars är mungiporna för det mesta uppåt. Det ska bli så tråkigt när hon åker hem till Stockholm igen, vi vill ju ha henne nära så vi kan gosa när vi vill!!

Vädret är fortfarande inte medgörlig, visserligen har det varit ganska hyfsat i helgen, men solen lyser med sin frånvaro, det har t o m droppat lite idag, men det var ytterst få droppar, märktes knappt.

Vi har nu fått igång vår automatiska bevattning av mina gurkor, får bara hoppas att den fungerar, än så länge verkar det funka i allafall, vi har även timer så att den vattnar vissa tider på dygnet, hoppas gurkorna gillar det! Det är jättemånga gurkor på gång, men frågan är ju om det är nog varmt, jag har ju bara ett litet plastväxhus så är det kallt ute så blir det ju ganska kallt inne i huset och är det varmt ute så blir det väldigt varmt inne, lite jobbigt, men förhoppningsvis så får jag ett riktigt växthus snart....

Ha en skön semester trots väder!!

Less

Gud så less jag är på detta väder!!! När ska den riktiga sommaren komma egentligen? Eller var det den vi hade i maj när solen gassade?

Ingenting blir gjort, man bara sitter och gäspar el slappar framför TV:n el som nu datorn. Jag orkar inte ens ta en promenad, jag som skulle vara så duktig i sommar HA, det har ännu inte blivit nåt aktivt leverne.

Det enda nyttiga jag gjort idag var att plantera om 3 st blomstertobak som jag hade i en alldeles för liten kruka, har flyttat bort 3 st till en annan stor kruka istället, men annars har det inte blivit mycket gjort, just nu ligger gubben och snarkar hör jag. Den ende som är igång är yngste sonen, men det är nog mest för att han har en kompis här, annars skulle nog han också slappa någonstans.

Ni kan få se lite nya bilder i allfall, håll till godo en stund (klicka för större bild, klicka igen så stängs den):

                                                




Ha dé

Bakat

är vad jag gjort idag, jag gjorde vallmobullar som vi faktiskt fick smaka till frukost (vi äter sen frukost) och de var supergoda, tänkte faktiskt dela med mig av detta enastående recept, det är superenkelt att göra, minimalt med disk och sen smakar de ljuvligt!

                           image128
Vallmobullar                                                                       

10 dl vetemjöl
25 g smör, mjukt                                                                  
2 tsk rapsolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
(2 krm koriander, malen)
50 g jäst
1 ägg
4 dl mjölk, 37 grader (45-50 gr för torrjäst)

Pensling och dekoration:
1 ägg, uppvispat
blått vallmofrö (går givetvis bra med vitt)

* Mät upp vetemjölet i ett litermått och häll det i bunken, tillsätt smör, olja, salt, socker, koriander och smulad jäst (går bra med torrjäst också)
Kör så att allt blandas.
Tillsätt ägg och mjölk. Arbeta ihop degen och låt den jäsa i ca 30 min.

* Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder. Dela varje rull i 8 bitar. Rulla dem till runda bullar.

* Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 20 min under bakduk.
Pensla med ägg och strö på blått vallmofrö. Grädda bullarna i mitten av ugnen, 225 gr, ca 12 min. Låt dem svalna på bakgaller.

Lycka till!

Tummen

gör ont, trodde för några dagar sen att det gått över, men tji fick jag, men det är ju det som är det "roliga" med reumatism, ontet dyker upp när som helst och var som helst, när man minst anar det, kan upphöra precis lika snabbt som det börjar också.
Det jobbigaste med att ha ont är: att man blir på dåligt humör, ALLT man ska göra gör ont el går inte alls, några exempel på vad som är svårt att göra när tummen värker hela tiden:

* Ta på sig byxor, strumpor
* Borsta håret
* Borsta tänderna
* Vispa
* Ta ner tallrikar från köksskåpet
* Klämma ur tandkräm ur tandkrämstuben (måste använda hela handen)
* Knäppa knapper
* Växla när man kör bil
* Skriva med penna

Ja, det var några saker, finns fler men ni förstår kanske hur det är nu?!

Idag fyller gubben år, 38!! Han älskar prinsesstårta så jag tänker fixa en sådan åt honom, gjorde tårtbotten i fredags och jag har köpt färdigt lock så det är bara att fylla den, ska göra det senare.
Yngste sonen ska på 6-årskalas till en kompis idag, han längtar.

Han har även fått en lös tand, får se när den lossnar, jag tror han tycker att det är ganska spännande.

Trevlig söndag (trots vädret).

Lite av varje

har det blivit idag. Började med städning i vardagsrummet, var väl inte sådär jättenoga, dammade lite här och där, putsade alla fönster (4 st) både ut, insidan och emellan, tog även bort damm från persiennerna, det tog sin tid, men nu är det äntligen klart.
Efter middagen blev det en tårtbotten (gubben fyller år på söndag) och syltgrottor. Om en stund ska jag gå och slappa framför TV:n, lär säkert bli där resten av dagen, så känns det just nu i allfall. Det kom ju regn här på eftermiddagen också, så inte vill man gå ut heller.

Om det är taskigt väder i morgon också så funderar jag på att städa i köket, får väl se vilket humör jag är på.
När köket är gjort så har jag nog tagit alla rum, det känns helt underbart! Sen kan jag slappna av resten av sommaren, behöver bara dammsuga nån gång ibland, när jag känner för det, annars får väl nån annan göra det, som känner för det...

Ha dé

62757-64

Idag

lyser image122så då vill man egentligen inte sitta inne, har gjort lite nytta, men ska strax gå ut och lägga mig i          image124 Det ska bli sååå skönt. Fast jag brukar inte orka ligga så länge. Men det är skönt att sitta under image125 också. Läsa lite image126 och kanske äta en image127och bara ha det bra.

Ha dé

Städning

I helgen har det städats febrilt här, snacka om att det var välbehövligt!
Igår lördag var det storkillarnas rum, det blev dammtorkning och fönsterputsning samt nya gardiner, idag har vi tagit lillkillens rum, PUST OCH STÅNK, PUST OCH STÅNK säger jag bara, där var det en hel del att rensa först och främst, vi fick ihop 3 plastkassar (stora) med skräp, 1 låda med leksaker som han inte längre leker med, de ska sparas och 1 plastback med stora legobitar som också ska sättas bort och sparas.

Nu är det jättefint, har dammtorkat alla hyllor mm, putsat fönster och hängt upp nya gardiner, nu blänker det därinne, funderar på att inte låta han gå in där förrän det är sängdags så han inte stökar till igen :) Närå, nog ska han få leka där bara han lär sig sätta tillbaka grejorna där han tagit dom när han lekt färdigt, vet inte hur många gånger jag sagt de orden till honom, de går in genom ena örat och ut genom det andra.

Tänkte ta vardagsrummet imorgon om det är bra städarväder, blir det strålande solsken då lär jag hänga på altanen istället.

Fingret mår ganska så bra nu, än får jag inte böja det  men till veckan får jag börja böja litegrann, det ska bli väldigt skönt när jag slipper ha plåstret, det har gått åt många engångsplasthandskar, tur att jag har en hel kartong. Tummen som jag haft ont i har också blivit bättre, nu känns det nästan ut som vanligt igen, lite kvar i själva leden, men det går säkert bort det också så småningom, skönt att jag slapp gå till läkaren och få kortisonspruta i allafall, för det är inte kul, det gör ont så in i ......

Nä, nu är det snart dags att bänka sig framför TV:n, tänkte kolla programmet om dementa.

Ha dé

RSS 2.0